Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

2 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου-ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν-γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε από την Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People-IBBY)
  το 1966  με σκοπό να εμπνεύσει στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα, να τονίσει την αξία  των βιβλίων και να ενθαρρύνει την διεθνή συνεργασία για την ανάπτυξη της παιδικής        λογοτεχνίας.
 Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και  μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο. Εφέτος το υλικό επιμελήθηκε το Τμήμα των  Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. 


Χανς Κρίστιαν Άντερσεν
Λίγα λόγια για έναν μεγάλο παραμυθά

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στη Δανία. Ο πατέρας του δούλευε ως παπουτσής αλλά πέθανε πολύ νέος. Ο Χανς προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του.  Όταν τελείωσε το σχολείο των άπορων παιδιών, μπήκε σε ένα ραφτάδικο για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε και εκεί τα κατάφερε. 
 Ήταν όμως ένα παιδί με εξαιρετική φαντασία. Το ενδιαφέρον του το κέρδισε το θέατρο. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος που δεν τον δέχτηκαν. Ευτυχώς είχε ωραία φωνή κι άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά αρρώστησε ξαφνικά και έχασε τη φωνή του. Έτσι το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν το ταλέντο της ποίησης. 
Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του και κατόπιν εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα. Πέθανε στις 4 Αυγούστου 1875 στην Κοπεγχάγη. 
Πολύ γνωστά του έργα είναι: Η μικρή γοργόνα, Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα, Η βασίλισσα του χιονιού, Η Τοσοδούλα, Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, Το ασχημόπαπο, κ.ά..

Πηγή: Βικιπαίδεια




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου